Pentru localnici: Dă Iașului atmosfera locală, fă-l să semene cu tine! Concurs de proiecte pentru revitalizare urbană
Timp de un an, antreprenorii locali din programul Cardul Comunității au donat pentru ca Iașul să-și recâștige atmosfera autentică. Prin fondul la care au contribuit, orice ieșean poate să obțină finanțare, ca să-și implementeze planul de regenerare urbană. Va fi o aventură în trei părți:
- Mai întâi, ieșenii se vor împrieteni cu un loc din Iași, care are pulsul prea slab, pentru câtă putere stă ascunsă în el. Timp de două săptămâni, îi vor completa fișa de sănătate: ce zone umbrite sau însorite are, cum e parcurs în plimbare, de către ieșeni, cât de protejat este de zgomot și poluare, prin vegetație, care-i este istoria, ce s-a întâmplat cu alte locuri asemănătoare și cum au fost readuse la viață.
- Apoi, pe baza acestei relații de încredere cu locul, ieșenii schițează fișa de revenire la viață. În această etapă, participă la consultații și discuții, ca să transforme ideea, într-un tratament eficient. Așa se naște proiectul.
- În ultima etapă, proiectele sunt rafinate și se întocmesc bugetele necesare. Toți prietenii locului vor completa formularul de înscriere a proiectului și pe cel de buget. Le vor găsi online, pe site.
După aventura aceasta, entuziaștii își trag sufletul, iar ieșenii și antreprenorii care au constituit fondul votează pentru proiectul de care vor să aibă parte.
Â
Momentele subiectului, pentru povestea localnicilor: Calendar
Expozițiunea:
De la sfârșitul anului 2015, o parte dintre antreprenorii locali au ales să dea înapoi Iașului, cu sprijinul ieșenilor. Ieșenii au folosit Cardul Comunității de câte ori au mers la cumpărături, ca să-și arate susținerea pentru economia locală. Antreprenorii din program au donat lunar și-au constituit Fondul Comunității, deschis pentru orice ieșean care vrea să revitalizeze un loc din oraș.
Intriga:
În luna octombrie se lansează Concursul de Proiecte pentru Revitalizarea Iașului. Orice ieșean poate participa.
Desfășurarea acțiunii, în trei etape:
Octombrie-Noiembrie 2016
- Ieșenii se împrietenesc cu un loc care abia respiră. Merg pe teren, întocmesc o schiță de observații și trimit către echipa Fundației Comunitare Iași, ideea lor de proiect. Persoana de contact: Doris-Amalia Cojocariu (Grant Manager la Fundația Comunitară Iași). Ei îi trimit ieșenii, observațiile de teren și ideile de proiect, la adresa doris.cojocariu@fundatiacomunitaraiasi.
- Ieșenii care au discutat cu echipa de la Fundația Comunitară Iași, încep să-și rafineze ideile. Cei care și-au exprimat intenția de-a schimba fața Iașului, intră acum în sesiuni de consultații cu specialiști inspirați de echipa Fundației Comunitare Iași, să dea o mână de ajutor.
- Ieșenii își înscriu proiectele în concurs. Acum definitivează bugete și completează formularul de înscriere și cel de buget, care vor fi disponibile online pe site.
Punctul Culminant cu trei praguri de intensitate:
Noiembrie-Decembrie 2016
- În noiembrie, ieșenii care au susținut economia locală folosind cardul comunității, votează online proiectul lor preferat. În urma acestei evaluări vor fi selectate proiectele care vor intra în următoarea etapă de jurizare.
- În decembrie, o comisie de evaluare din care vor face parte antreprenori și specialiști, vor analiza proiectele. Componența comisiei va fi anunțată ulterior.
- Tot în decembrie  va fi anunțat proiectul câștigător.
Deznodământul, în patru momente de viață lungă și fericită, în Iași:
Ianuarie-Septembrie 2017
- ÃŽn ianuare 2017, este contractat proiectul finalist.
- În perioada februarie – iulie 2017, proiectul este implementat.
- În august 2017, entuziaștii întocmesc raportarea financiară și narativă.
- În septembrie 2017 evaluăm programul.